Sveriges bästa lärare har studerat på Jönköping University

Sveriges bästa lågstadielärare har studerat på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU) Hon heter Helen Larsson och prisades på Lärargalan i Stockholm under måndagskvällen.

Helen Larsson arbetar som speciallärare på Rosenlundskolan i Jönköping. Det var en av hennes elever som nominerade henne och i motiveringen står bland att hon tänker utanför boxen, att hon är pedagogisk, oerhört idérik och att hon är mycket engagerad och inkluderande. Och detta gav utdelning. Under högtidliga former på Lärargalan i Stockholm fick hon ta emot priset som Sveriges bästa lågstadielärare.

Siv Malmqvist, Helen Larsson och ryttaren Carl Hedin.

Helen Larsson fick ta emot priset av artisten Siv Malmqvist och ryttaren Carl Hedin.

– Det känns overkligt att ha blivit utvald. Men det är kul att få ett erkännande för det jobb jag gör dagligen, så det känns jätteroligt och hedrande, säger Helen.

”Vi kan förändra världen”

Helen använder både digitala och analoga arbetssätt i sin undervisning och har även ansvar för Rosenlundsskolans IT-pedagogiska frågor för anpassad grundskola.

Helen Larsson med statuetten

Hon stöttar och guidar också kollegor i hur de kan använda digitala verktyg på ett genomtänkt sätt i undervisningen. Redan när hon studerade intresserade hon sig för specialpedagogik och läste kurser inom detta. Och hon ser tillbaka på sin tid på HLK med glädje.

– Min utbildning var jättebra och jag har fått med mig mycket bra kunskap jag kan använda mig av i mitt yrke, säger hon.

Helen kan alltså klart rekommendera andra att studera till lärare.

– Det är otroligt viktigt att vi ger alla elever en bra utbildning så att de är rustade för framtiden. Lärare är ett av de allra viktigaste och även roligaste yrkena och vi lärare kan verkligen förändra världen, säger Helen Larsson.

Elevernas motivering:

Helen är en mycket engagerad och inkluderande lärare. Hon skiner alltid upp som en sol när vi kommer till skolan och lektionerna är roliga, lärorika och spännande. Hon är pedagogisk och oerhört idérik. Helen tänker utanför boxen och gör sitt yttersta för att vi elever ska få uppleva och lära oss så mycket som det bara går. Detta gör hon på ett roligt sätt och på en nivå som vi alla klarar av. Helen är en förebild för oss elever likväl som sina kollegor på skolan. Hon är en driven lärare som förtjänar att vinna, varje år om det hade gått.

2024-10-16