Årets alumner firades

Torsdagen den 3 oktober hyllades de fem tidigare studenterna från Jönköping University (JU) som har erhållit titeln Årets alumn 2024. Gemensamt för dem alla är att de har gjort betydande insatser inom sina yrkesområden eller utmärkt sig genom sina gärningar som privatpersoner värda att uppmärksamma.

Vinnarna.

Från vänster: Annika Cederfeldt, Tina Tajik, Niklas Sigvardsson, Frida Grundström och Christian Farman.

För fjärde året i rad har utmärkelsen Årets alumn delats ut av JU. Fackhögskolorna (Hälsohögskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Tekniska högskolan och Jönköping International Business School samt Jönköping University Enterprise) har alla enats om var sin alumn som nu även har fått ta emot sina priser. (se bildspel nedan).

Salem Seifeddine, prorektor på JU, hälsade alla välkomna och pratade om vikten av JU:s alumner, att de är fantastiska ambassadörer och en brygga mellan JU och vårt omgivande samhälle. Salem tycker att arrangemanget Årets alumn är ett bra sätt att uppmärksamma duktiga tidigare studenter på.

– Ceremonin blev mycket framgångsrik, livlig och inspirerande. Alumnerna, med sina varierande akademiska bakgrunder och karriärer, arbetar nu inom olika sektorer och är på olika sätt fortfarande knutna till sina fackhögskolor. Paneldiskussionen, ledd av Andreas Torén, var både engagerande och lärande. Det var imponerande att få höra deras berättelser och lärdomar från studietiden, särskilt hur utbildningen vid JU har hjälpt dem att lyckas i arbetslivet och inspirerat några till vidare studier vid JU. Ceremonin gav också alumnerna en utmärkt möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter. Att främja sådana evenemang är viktigt för nätverkandet, då JU ser alumnerna som viktiga förebilder för både nuvarande och framtida studenter samt för näringslivet, säger Salem Seifeddine som även vill rikta ett stort tack till Alumni nätverket vid JU och publiken som gjorde eventet så lyckad.

Pristagarna

Christian Farman - Hälsohögskolan

Niklas Sigvardsson - Högskolan för lärande och kommunikation

Annika Cederfeldt - Tekniska Högskolan

Frida Grundström - Jönköping International Business School

Tina Tajik - Jönköping University Enterprise

Prisutdelning och panelsamtal

Vd för varje fackhögskola sa några ord, läste upp motiveringen och delade ut priset till sin alumn.

Efter prisceremonin höll Andreas Torén, enhetschef Studentstöd, ett inspirerande panelsamtal med pristagarna. En av frågorna handlade om vad alumnerna tyckte var det viktigaste de lärde sig under sin studietid på JU.

Niklas Sigvardsson, som läste ämneslärarprogrammet, menar att han lärde sig att möta människor som är i olika faser i livet, i olika humör och tillstånd, men att kunna behandla alla lika. Det hade han med sig i sitt jobb som lärare och vidare in i politiken. Annika Cederfeldt, som bytte karriär senare i livet, lärde sig mest att hon kan lära sig mer än hon trodde. Och vikten av att samverka, det blev tydligt när hon läste på JTH. Christian Farman som själv var en njurpatient med tre njurtransplantationer bakom sig innan han började läsa till sjuksköterska, tyckte att det var viktigt och meningsfullt att lära sig allt inom programmet, speciellt hur man inom vården ska bemöta olika patienter.

Andreas frågade också vad de saknar mest från sin tid här på lärosätet. Frida Grundström, som läste Business and Economics, framhöll den internationella atmosfären och att lära sig av sina internationella studiekamrater. Tina Tajlik läste Pathway Year på JUE och hon saknar den sociala biten och att prova olika svenska maträtter.

2024-10-04