Logga Årets Alumn
Christian Farman

Sjuksköterskeprogrammet 2007-2010

Christian tog examen från sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan år 2010 och har sedan dess gjort ett stort intryck inom vården, men hans resa till sjuksköterskeyrket var inte den traditionella vägen. Efter flera år som kontrolltekniker inom flygindustrin tog han ett avgörande beslut att byta bana – ett beslut som var djupt rotat i hans egna erfarenheter från vården.

 

Dessa erfarenheter inspirerade honom till att aktivt bidra till att forma och förbättra vården. Det är denna drivkraft, att förändra vården inifrån, som har gjort honom till en förebild både för nuvarande och kommande generationer av vårdpersonal.

Som legitimerad sjuksköterska vid Kirurgkliniken på Länssjukhuset Ryhov är Christian en genuin förespråkare för personcentrerad vård. Varje termin föreläser han för nya sjuksköterskestudenter vid JU om vikten av att sätta människan i centrum. Christian visar hur partnerskap och ömsesidig respekt mellan vårdgivare och patient kan skapa en vård där individen känner sig delaktig och stärkt.

Christian menar att patientens ålder eller förmåga inte bör vara ett hinder för att ta ansvar för sin egen vård – som i exemplet med dialysbehandling, där patienter kan bli självständiga genom att lära sig hantera sin egen behandling.

 

Men Christians engagemang stannar inte vid hans arbete på sjukhuset. Han har även haft en betydande påverkan genom sina föreläsningar för sjukvårdspersonal, chefer och politiker, samt genom sitt engagemang i Njurförbundet. Hans arbete har inte bara väckt nationellt intresse – även internationellt har hans insikter om patientinvolvering och personcentrerad vård fått stor uppmärksamhet. Christian har vid flera tillfällen blivit inbjuden till USA för att föreläsa om hur svensk sjukvård kan vara ett föredöme inom detta område.

 

Christian Farman är en person som verkligen har gjort skillnad – inte bara för de patienter han möter i sitt dagliga arbete, utan för hela vårdlandskapet. Hans passion, professionalism och vilja att skapa förändring är anledningar till varför han förtjänar att bli årets alumn vid Hälsohögskolan, Jönköping University. Det är med stor ära och stolthet som vi utser Christian Farman som 2024-års alumn.

Niklas Sigvardsson

Ämneslärarexamen (2010 -2016)

Sedan sin examen 2016 har Niklas visat ett starkt och ihållande engagemang för Jönköping University och Högskolan för lärande och kommunikation. Han har både i sin roll som lärare och som riksdagsledamot bidragit till att stärka kopplingen till lärarutbildningen, bland annat genom att ta emot VFU-studenter och delta i panelsamtal om lärarutbildningens framtid, såsom på Almedalen 2023. Niklas lyfter fram JU som ett framstående lärosäte och är en stolt och engagerad alumn.

Frida Grundström

Business and Economics, master programme (2012 -2016)

Fridas entreprenörsanda märktes redan när hon tog sin första kurs. Hennes förmåga att tänka utanför boxen, i kombination med hennes smittande energi, har alltid fått henne att sticka ut.

 

Hon är en omtänksam och kärleksfull person som utstrålar positivitet – något som tydligt framgår av hennes inspirerande närvaro på Instagram.

Fridas engagemang för att göra skillnad syns särskilt genom hennes grundande av BabyMocs, ett företag som designar veganska barnskor och accessoarer för hela familjen, med fokus på långsiktig hållbarhet.

 

Hennes breda syn på hållbarhet sträcker sig långt utanför företagandet. Frida ger ständigt tillbaka till både planeten och sitt samhälle på olika inspirerande sätt. Hennes engagemang för hållbara metoder och hennes outtröttliga driv gör henne till en enastående alumn. Dessutom visar hennes personliga prestationer, som att genomföra en Ironman, på en stark beslutsamhet och målmedvetenhet.

 

Frida är en exceptionell individ vars bidrag till både samhället och miljön gör henne till en mycket värdig mottagare av utmärkelsen Årets Alumn. Hennes inspirerande resa och orubbliga engagemang för att göra världen till en bättre plats förtjänar att hyllas och uppmärksammas.

Tina Tajik

Pathway Year (2017 - 2018)

Tina Tajik kom till Sverige från Iran 2017, och tillbringade ett år som Pathway-student med att bo och studera på Campus Gränna. Vi minns henne väl, som en fantastiskt engagerad och motiverad student med en positiv ”kan-göra”-attityd.

 

Hon producerade alltid arbete av hög standard både individuellt och i samarbete med andra. Efter Pathway fortsatte Tina sin utbildning på Tekniska Högskolan och tog en kandidatexamen i Supply Chain Management. Hon genomförde framgångsrikt en praktikperiod och sommarjobbade på Husqvarna Group som Demand and Supply Planner.

 

Praktiken ledde till att hon fick en fast tjänst där hon var anställd i nästan tre år fram till 2023. Förra året flyttade Tina till Stockholm för att tillträda en tjänst som anställd entreprenör på TMC Sweden. Hon driver för närvarande ett projekt med Volvo Construction Equipments Service Market Logistics Team (SML).

Joakim Wahlqvist

Logistik och Ledning (2014 - 2017)

Annika är en bra förebild på hur livslångt lärande kan leda vidare och förändra livet. Från att läst en utbildning och arbetat inom det pedagogiska området valde hon senare i livet att sadla om och läsa en teknisk utbildning med påföljande karriär inom industrin.

 

I sin tidigare roll som som Näringslivspolitisk chef på Handelskammaren och nu som ansvarig för Elmia Subcontractor jobbar hon målmedvetet och med stort engagemang för att stärka kopplingen mellan JU, studenter och det regionala näringslivet.

 

Annika är en äkta samverkansförebild som brinner för att utveckla JU, näringslivet och gränssnittet där emellan. Helt i linje med JUʹs och JTHʹs värderingar.