• Bibliotekets stöd kring upphovsrättsfrågor


  Får jag använda en bild från en bok i mitt examensarbete eller min artikel? Är det okej att kopiera och dela ut kurslitteratur? Oavsett om du är student, lärare eller forskare behöver du ta reda på hur du får använda andras material. Biblioteket kan hjälpa dig att få svar på dina frågor om upphovsrätt.
 • Word-akuten på biblioteket


  Håller du på med en uppsats eller annan skrivuppgift? Krånglar Word för dig när du vill skapa innehållsförteckning eller hoppa över sidnumrering? Välkommen till en kort Word-föreläsning på biblioteket måndagen den 27 november klockan 12:30–13:30.
 • Biblioteket uppmärksammar Orange Week


  Den 20–26 november pågår Orange Week- En vecka fri från våld i Jönköpings län. Syftet med veckan är att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Flera organisationer och företag i Jönköping deltar och Högskolebiblioteket bidrar med en utställning med böcker inom ämnet.
 • Dags för uppsats? Ta hjälp av biblioteket och våra resurser


  Höstterminen närmar sig sitt slut och kanske jobbar du just nu med din uppsats. En metodbok eller bok om akademiskt skrivande kan vara ett viktigt stöd i processen. Just nu har vi många bra lästips i vår utställning. Välkommen in och låna!
 • JU Sustainability Week på biblioteket


  Den 6–10 november arrangeras en hållbarhetsvecka på JU med fokus på FN:s globala mål för hållbar utveckling. På campus kommer olika föreläsningar och aktiviteter att pågå och i biblioteket hittar du en utställning med litteratur kopplad till olika aspekter av hållbarhet.
 • Jobbigt att läsa på skärmen? Vi hjälper dig.


  En hel del av den litteratur du behöver läsa som student finns ofta tillgänglig digitalt. Föredrar du att skriva ut och läsa på papper? Det finns faktiskt många fördelar med att läsa på skärmen. Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 6 november klockan 12:30–12:45. Vi ger dig tips som förenklar din digitala läsning.
 • Källa på det?


  Vad är egentligen en bra källa? Och hur gör man för att hitta den? Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 16 oktober klockan 12:30–12:45. Vi ger dig några tips att tänka på.
 • Biblioteket deltar i Banned Books Week Sverige


  Högskolebiblioteket står upp för yttrandefriheten genom att delta i Banned Books Week Sverige 2023. Mellan den 9 och 15 oktober lyfts frågor om det fria ordet och allas rätt till läsning på olika platser i landet. Hos oss finns en utställning där du kan se exempel på böcker som av politiska, religiösa eller moraliska skäl är eller har varit förbjudna i olika delar av världen.
 • Låna kortlek på biblioteket


  Vill du glömma studierna en stund och kanske lägga bort mobilen? Nu kan du låna en kortlek eller brädspelet Carcassonne på biblioteket.
 • Forskning till lunch


  Sista veckan i september arrangerar Jönköping University lunchföreläsningar med olika JU-forskare och externa gäster i bibliotekets JMW-sal. Temat är Forskning i fokus och varje dag mellan 12–13 kan du avnjuta din lunch samtidigt som du lär dig något nytt om till exempel Artificiell Intelligens, terrordåd eller yoga. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla.
 • APA för nybörjare


  Känns det krångligt med referenshantering enligt APA? Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 18 september klockan 12:30–12:45. Vi presenterar några tips som hjälper dig att komma igång.
 • Återlämning dygnet runt


  Du vet väl om att du kan återlämna böcker när som helst? När biblioteket är stängt kan du lämna dina böcker i återlämningslådan utanför bibliotekets entré.
 • Akademisk kvart på biblioteket


  Måndagen den 4 september är det premiär för Akademisk kvart på biblioteket. Kom till JMW-salen, sitt ner i 15 minuter och få med dig några smarta tips som kan förenkla dina studier.
 • Dags för drop in på biblioteket


  Har du kört fast i din informationssökning? Går referenserna dig på nerverna? Välkommen till bibliotekets drop in tisdagar, onsdagar och torsdagar 12:30–13:30.

 • Välkommen till bibliotekets bokklubb


  Tycker du om att läsa? Vill du träffas och diskutera dina läsupplevelser? Alla på JU, studenter som personal, är varmt välkomna att delta i bibliotekets bokklubb. Första träffen sker torsdagen den 21 september.
 • Välkommen till en ny termin!


  Måndagen den 21 augusti återgår Högskolebiblioteket till sina ordinarie öppettider. Välkommen till oss måndag–torsdag 8:00–20:00, fredag 8:00–18:00 och lördag 11:00–15.00
 • Höjd gräns för förseningsavgifter


  Gränsen för när förseningsavgifter begränsar lån höjs från 50 kronor till 300 kronor. Ändringen gäller från 16 juni.
 • Sommaröppet på biblioteket


  Måndagen den 12 juni går biblioteket över till sommaröppettider. Tiderna varierar under sommaren. Under vecka 28 är biblioteket helt stängt på grund av golvarbete.
 • JMW-salen tillfälligt stängd


  Under juni månad ska belysning bytas och golv behandlas i bibliotekets JMW-sal. Det innebär att salen är stängd från och med 31 maj till och med slutet av juni. Resten av biblioteket är öppet som vanligt.
 • Bibblan ❤️ JU


  Varje år publiceras många böcker och bokkapitel författade av forskare vid Jönköping University. Eftersom biblioteket gillar böcker från JU-forskare lite extra mycket, uppmärksammar vi nu några av det senaste årets publikationer i en utställning.