Faith Kakembo laddar för Melodifestivalen

Från Hälsohögskolans korridorer till Melodifestivalens strålkastarljus. På lördag är det dags för Faith Kakembo, universitetsadjunkt på Hälsohögskolan, att äntra Melodifestivalens scen. Hur känns det att byta seminarier och föreläsningar mot repetitioner och intervjuer?

Foto: Annika Berglund, Sveriges Television, Melodifestivalen 2022

- Det känns härligt att återvända till Melodifestivalen, jag har verkligen längtat! Det känns extra roligt eftersom jag knappt har kunnat uppträda alls sedan jag var med i Melodifestivalen 2020 på grund av coronapandemin. Jag hoppas kunna uppträda mer framåt, men det får framtiden utvisa, säger hon.  

Faith Kakembo är narkossköterska och universitetsadjunkt på Hälsohögskolan. Hon gjorde debut i Melodifestivalen redan 2020, men den gången slutade resan mot finalen i tredje omgången av tävlingen. Nu är hon tillbaka och hoppas nå hela vägen med årets låt, "Freedom", som hon skrivit tillsammans med Laurell Barker, Anderz Wrethov och Palle Hammarlund . 

- Det här är en lite "större" låt än min förra. I början känns det lite som en ballad, men inte en klassisk ballad utan man kanske skulle kunna kalla det för en midtempo-ballad. Texten handlar om att man ska försöka vara den man är, även om hela världen runt omkring känns kaotisk. Ibland känns det som att man måste kämpa hårt för att kunna tycka om den man vill, tro på det man vill eller klä sig som man vill, säger Faith.  

Foto: Annika Berglund, Sveriges Television, Melodifestivalen 2022

En fantastisk fritidssysselsättning

Under veckan har det blivit många repetitioner i Avicii Arena. Allt ska sitta; sång, rörelser och att titta in i rätt kamera i rätt ögonblick. Under fredagskvällen är det dags för genrep.

Vid sidan av alla repetitioner har Faith passat på att umgås med familj och vänner.  Sången i första hand är en fritidssysselsättning och hon kommer troligen inte att satsa 100 % på en artistkarriär. Enligt Faith är det ingen hobby längre om man bestämmer sig för att göra en sådan satsning och då tror hon risken är stor att en del av glädjen skulle försvinna. 

Förberedelserna inför Melodifestivalen är en stor kontrast till arbetet som universitetsadjunkt vid Hälsohögskolan men Faith känner att hon har bra stöd av sina kollegor. 

- Vi har knappt träffats den senaste tiden men jag känner ändå att jag får jättebra stöd från dom jag arbetar med och det är skönt.

Det handlar om att skapa något som känns bra

2020 var hon ensam på scenen, i år har hon med sig en kör.  

- Jag har sjungit mycket i kör genom åren och att göra något tillsammans med andra är det jag älskar mest. Det är en mäktigare känsla när man gör det ihop, i samspel med hela kören. säger Faith.  

Hennes målsättning är att gå så långt som möjligt i tävlingen och slutmålet är naturligtvis final.

- Jag har inte hört de andra låtarna och har ingen aning om vilket motstånd jag möter. Men det spelar ingen roll. För mig handlar det bara om det jag ska göra; om mitt framträdandet, min sånginsats, att det allt är synkat, att det kännas bra för mig och att jag kan känna mig nöjd med min insats. I slutändan är det ändå upp till tittarna att rösta, avslutar Faith.  

2022-02-18