Här finns gnosjöandan i Sverige

Två av Internationella Handelshögskolans forskare har sammanställt en studie av vad som definierar gnosjöandan och i vilka kommuner man kan hitta den.

Johan Klaesson, docent Internationella Handelshögskolan i Jönköping, och Martin Andersson, universitetslektor Internationella Handelshögskolan i Jönköping, har på uppdrag av tankesmedjan FORES och Företagarna gjort en ny nationalekonomisk studie som listar de främsta entreprenörskapskommunerna, där föreningsliv och företagande lett till positiva jobbspiraler.  Forskningsrapporten presenterades i Visby den 30 juni på Almedalsveckan.

37 kommuner finns med på listan, och det som skiljer ut dem från landets övriga kommuner är att andelen små- och medelstora företag är större, arbetslösheten och sjuktalen lägre och integrationen av invandrare på arbetsmarknaden större. Samtidigt ligger utbildningsnivån lägre än riksgenomsnittet.

Forskarna bakom studien har genom omfattande enkätintervjuer bland kommuner och företag i hela Sverige kommit fram till vad det är som gör skillnad: samarbete.

"Den här studien visar hur oerhört viktigt det är med lokal samverkan. En andra intressant slutsats är att det inte går att centralstyra tillväxt eller peka ut vinnarsektorer och vinnarkommuner. Bra generella villkor för alla — och lokal samverkan - är nyckeln till tillväxt", säger Lars Jagrén, chefekonom på Företagarna.

Falköping, Hylte, Härjedalen, Emmaboda, Kinda, Laholm, Leksand, Lessebo, Lidköping , Ljungby, Mariestad, Mark, Markaryd, Mjölby, Mora, Mönsterås, Nässjö, Osby, Oskarshamn, Ovanåker, Sigtuna, Skara, Stenungsund, Svenljunga, Sölvesborg, Tingsryd, Tranemo, Tanum, Tranås, Ulricehamn, Uppvidinge, Vara, Varberg , Vetlanda, Älmhult.

2009-07-01