Fredagen 27 september blir det en förmiddag, 10-12, med fokus på forskning på Jönköping University. Forskare från våra fyra fackhögskolor kommer att hålla populärvetenskapliga föreläsningar i JMW-salen på högskolebiblioteket. Årets tema är äldre och äldres villkor ur ett brett och tvärvetenskapligt perspektiv.

Alla som är intresserade är välkomna att lyssna på föreläsningarna. Evenemangen är gratis, öppna för alla och ingen föranmälan krävs. Vi bjuder dock på fika om du föranmäler dig här.

Tid och plats

Alla föreläsningarna hålls i JMW-salen på högskolebiblioteket klockan 10-12. Kom gärna en stund innan då det är ett tight schema.

  • 10.00: Bra och dåliga platser i staden under värmebölja - seniorers perspektiv

    Hur kan äldre personers perspektiv och erfarenheter öka förståelsen om stadsmiljöns utmaningar och möjligheter i en tid av global uppvärmning?
    Visa mer

    I en studiecirkel har seniorer använt iPads för att skapa filmer av sin närmiljö. Filmerna har sedan lett till engagerande diskussioner om hur värmeböljor påverkar meningsfulla utomhusaktiviteter i stadsmiljöer. Ni kommer att få ta del av några av filmerna och vilka perspektiv som lyfts fram av deltagarna.

    Johanna Johansson är arbetsterapeut och doktorand på Hälsohögskolan. Hon är aktiv i HEAT-projektet, som handlar om stadsplanering för en åldrande befolkning i ett varmare klimat.

  • 10.30: "Jobbonärer" - en växande trend

    Allt fler pensionärer i Sverige är så kallade ”jobbonärer” vilket innebär att man kombinerar jobb och pension. Enligt en färsk rapport är var tredje 60-plussare i Sverige idag jobbonär - eller planerar att bli det.
    Visa mer

    Idag arbetar fler än 416 000 65-plussare, ofta i kombination med pensionsuttag. Bland medelinkomsttagare har drygt fyra av tio 67-åringar fortfarande inkomst från arbete. Vid 70 års ålder förvärvsarbetar drygt 8 000 kvinnor (13 procent) och 13 000 män (25 procent), och vid 80 års ålder förvärvsarbetar 5 procent av kvinnorna och 12 procent av männen. De flesta pensionärer arbetar deltid.

    Det mesta talar för att trenden mot senare utträde ur arbetslivet kommer att fortsätta. Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar och därför behöver de flesta jobba längre för att få ut samma nivå på pensionsinkomsten som den äldre generationen.

    Johannes Hagen är docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School. Hagen är expert på det svenska pensionssystemet och är aktiv i den offentliga debatten. Förutom forskning om pensionssystem och pensionsbeslut forskar han även om "jobbonärer" och om äldre entreprenörer.

  • 11.00: Att åldras med intellektuell funktionsnedsättning - vem bär livsberättelsen?

    Personer som har en omfattande intellektuell funktionsnedsättning - och som därför bor i gruppbostad - är ofta beroende av andra människors hjälp för att upprätthålla berättelsen om vem man är. Inte minst blir detta viktigt när man åldras.
    Visa mer

    Det kan handla om stöd med att berätta om minnen från barndomen eller yrkeslivet, men också om värdet av att inreda sitt boende med saker (som foton, möbler eller souvenirer) som bär livsberättelsen. Men vem ansvarar för att berättelsen finns kvar över tid? Hur påverkas personens vardagsliv och livskvalitet när berättelsen försvinner? Helena Taubner, HLK, berättar om resultat från en pågående observationsstudie.

    Helena Taubner är universitetslektor i specialpedagogik på Högskolan för lärande och kommunikation. Hennes forskning och undervisning handlar om skärningspunkter mellan funktionshinder, livslångt lärande och kommunikation.

  • 11.30: Så skyddar du dig på nätet

    Bedrägerier på nätet och dataintrång på sociala medier har ökat kraftigt senaste åren. Extra utsatta är äldre personer.
    Visa mer

    Vi hör nästan ständigt om olika säkerhetshot på nätet och hur viktigt det är med cybersäkerhet. Men vem är det egentligen som vill oss illa, hur och varför? Joakim Kävrestad kommer prata om vilka hot privatpersoner behöver vara uppmärksamma på internet och hur man lättast kan skydda sig.

    Joakim Kävrestad är universitetslektor i datavetenskap på Tekniska högskolan, och expert inom cybersäkerhet.

Forskning i fokus arrangeras av Jönköping University och ingår i konceptet ForskarFredag. ForskarFredag genomförs årligen i slutet av september på flera olika platser runt om i Sverige, och i resten av Europa under namnet European Researchers’ Night. Syftet är att sprida forskning till allmänheten och inspirera unga till vidare studier.