Interdisciplinärt nätverk stärker forskning kring arbete
NetWORK är ett nytt fackhögskoleövergripande nätverk som bildats på initiativ av forskare från Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU).
Den 28 november samlades nätverket för att diskutera och lyssna på forskningsprojekt kring olika arbetsrelaterade teman. Förhoppningsvis ska det leda till nya samarbeten och ny kunskap.
Det nya nätverket syftar till att skapa en plattform av seminarier och andra aktiviteter för de som forskar eller vill forska om arbete på olika sätt. På så sätt samlar och förstärker man forskningen kring arbetslivet gränsöverskridande mellan olika grupper på JU.
En av initiativtagarna till nätverket är Anne-Le Morville, universitetslektor vid Hälsohögskolan. Hon driver netWORK tillsammans med kollegorna Pia Andersson, universitetslektor i psykologi vid Hälsohögskolan, Géza Fischl, universitetslektor i arkitektur från Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) och Duncan Levinsohn, universitetslektor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS).
Anne-Le har jobbat mycket med frågor relaterade till arbetslivet och tycker att netWORK är ett jättespännande projekt.
– Arbete är en så stor sak i människors liv, både i förhållande till identitet, överlevnad och hela existensen. Vi människor identifierar oss i hög grad med våra arbeten och därför är det är ett mycket intressant och stort ämne.
Bra bas för samarbete mellan skolorna
Anne-Le hoppas att netWORK ska bli en bra bas för samarbete mellan alla fyra högskolorna. Hon har märkt att det finns ett stort intresse att göra övergripande samarbeten mellan skolorna.
Hon berättar att det första mötet skedde redan i maj månad, då forskare från de olika fackhögskolorna presenterade aktuell forskning.
Under september hade nätverket ett andra möte i form av ett interaktivt dialogcafé med syfte att hitta forskningsanknytningar över de olika fackhögskolorna. Under septembermötet diskuterades lärande, kompetens och utveckling.
Forskningsprojekt i centrum
Den 28 november var det dags för gruppen att träffas igen under ett seminarium där forskningsprojekt från de olika högskolorna utgjorde kärnan för sammankomsten.
Först ut att presentera var Josh Wei-Jun Hsueh, docent i företagsekonomi från JIBS. Hans presentation handlade om välbefinnande bland entreprenörer. Under presentationen belyste han bland annat hur samhället kan hjälpa entreprenörer att minska stressen och reducera dess negativa konsekvenser.
Josh tycker att netWORK är ett positivt initiativ som han är glad över att vara en del av.
– Jag tycker att det är väldigt bra att alla skolor är involverade. Nätverket innebär att man får en bra chans att lära sig av de andra skolornas perspektiv och bästa praxis, säger han.
Ledarskap och inre utveckling
Efter Josh föredrag fick deltagarna insikter från ett forskningsprojekt om ledarskap då Ingela-Bergmo Prvulovic, universitetslektor och docent i pedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation och forskningsmiljöledare för Encell (livslångt lärande), föreläste om hur organisationer kan utveckla sina system för ledarskapsutveckling för att uppnå organisatoriska mål och hantera förändringar.
– Genom att använda allas olika kompetenser och se olikheter som en fördel bygger vi broar, säger Ingela.
Sista föredraget hölls av Guénola Nonet, universitetslektor i företagsekonomi vid JIBS, som delade med sig av sina kunskaper om Inner Development Goals (IDG). IDG är ett ramverk som syftar till att utveckla mänskliga förmågor och kvaliteter för att stödja hållbar utveckling och uppnå FN:s globala mål.
Seminariet avslutades med en paneldiskussion där alla deltagare fick i uppgift att tänka igenom vilka områden de gärna vill diskutera mer vid nästa möte.
Ingela Bergmo Prvulovic hoppas att gruppen inför nästa träff ska kunna hitta någon sorts gemensam ingång på en problematik som behöver beforskas, och kunna dra nytta av varandras kompetenser för att kunna göra gemensamma forskningsansökningar i framtiden.
– Huvudsyftet är att vi ska bli ännu starkare tillsammans. Vi kanske är starka var och en på våra respektive områden, men om vi kan förenas i komplexa frågor så blir vi ännu starkare. Vi är fyra fantastiska fackhögskolor där alla har genuin kompetens som det är väldigt viktigt att kunna tillvarata i ett sådant här nätverk, säger Ingela.