Sömnkonferens i Jönköping - "Vi har både bredd, spets och innovation"
Den 23-25 oktober arrangerade Svensk Förening för Sömnforskning och sömnmedicin (SFSS) sin årliga forskarkonferens. Representanter från Hälsohögskolan (HHJ) vid Jönköping University (JU) har varit involverade i både planering och innehåll till årets program.
Cirka 130 deltagare från flera länder var på plats i Jönköping och fick ta del av forskarpresentationer, posterutställningar och fick möjligheter att nätverka.
Under konferensen höll bland annat forskare från HHJ kurser och föreläsningar inom ämnen som sömn hos barn och unga, sömn hos äldre personer och obstruktiv sömnapné. I övrigt hölls det en mängd föredrag, symposier och posterpresentationer av forskare från flera olika delar i Sverige.
Anders Broström är professor på Avdelningen för omvårdnad på Hälsohögskolan och har varit engagerad inom SFSS sedan slutet på 90-talet. Han har ansvarat för att planera årets program och sett till att konferensen innehåller relevant och intressant forskning, framför allt från JU.
- Det är väldigt kul att vi får ordna den här konferensen här i Jönköping. Vi tycker att det här programmet speglar sömnforskningens utmaningar och det arbete som genomförs inom området på ett nationellt plan, säger Anders Broström.
Stark sömnforskningsgrupp på Hälsohögskolan
Elzana Odzakovic är universitetslektor vid Avdelningen för omvårdnad och programansvarig för specialistssjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan. Hon presenterade sin forskning om Restless legs Syndrome (RLS). RLS är en folksjukdom som både vuxna och barn lider av. Ett av de vanliga symptomen av RLS kallas för myrkrypningar, som innebär att patienter behöver röra på sig för att undvika smärta i främst ben, men även armar. Myrkrypningarna uppstår framför allt i samband med när kroppen försöker slappna av, exempelvis när man ska sova. Elzanas forskning undersöker patienters erfarenheter och förutsättningar kopplat till att leva med RLS och hur mycket kontroll man har över sin egen vård.
Elzana ser konferensen som en bra möjlighet att sprida information om den sömnforskning som bedrivs på Hälsohögskolan. Hon tycker att det är ett bra tillfälle att ta in ny kunskap från deltagare från andra lärosäten och organisationer.
- Hälsohögskolan är väl representerat under alla dessa tre dagar. Vi bidrar med kvalitativ forskning och vi kan även visa att vi jobbar med att samarbeta mellan våra olika avdelningar, vilket jag tycker är väldigt unikt, säger Elzana.
Fakta om SFSS
SFSS är en ideell nationell förening som främjar grundforskning, tillämpad forskning och klinisk verksamhet rörande sömn och vakenhet. Föreningen vänder sig till personer som arbetar kliniskt med sömnrelaterade problem och forskning.