Framgångens hemligheter avslöjades på Kommunikationsdagen

Torsdagen den 7 mars hölls den årliga branschdagen Kommunikationsdagen JKPG. Heldagseventet bjöd på intressanta och tankeväckande föreläsningar, nätverkande och mingeltorg för studenter och branchfolk.

Mingel i orangeriet

Studenter som läser Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), arrangerar varje år denna branschdag. Målgruppen för eventet är både nuvarande studenter och externa aktörer inom kommunikationsområdet.

I årets projektgrupp fanns Emma Karlström, Moa Lundman, Amanda Eliasson och Vendela Telles som alla fyra läser sista året på MKV. Att planera och genomföra ett event som detta kräver en hel del arbete.

– Det var mycket planering och förberedelser inför eventet, men vi kände oss förberedda. Det är alltid svårt att förutspå hur själva eventdagen kommer att se ut och gå till, då det sker i realtid och det är svårt att påverka externa faktorer. Vi hade bra struktur och tydliga arbetsuppgifter under dagen så att allt flöt på. Vi är nöjda med eventet och vi tycker att dagen gick enligt plan och hoppas att deltagarna är nöjda, säger Emma.

Syftet med Kommunikationsdagen JKPG är att vara en mötesplats för olika aktörer inom kommunikationsområdet, att hjälpa företag och organisationer att rekrytera MKV-studenter för praktik och projektarbeten samt att föra samman branschen, forskningen och MKV-utbildningen med varandra.

”Det är stor skillnad på att planera inför och att sedan genomföra”

Ingen i projektgruppen har tidigare projektlett, vilket för dem var en utmaning i sig. De menar att de tidigare hade teoretiska kunskaper i och med utbildningen, men att det är stor skillnad på att sedan utföra det.

– Vi har stött på hinder under vägen som vi har fått lösa tillsammans genom ett gott samarbete inom projektgruppen. Med det sagt, har vi fått med oss värdefulla insikter och lärdomar om projektledning och att producera event, säger Moa.

Generationer, framgång och komedi

Först ut att föreläsa i JU-aulan var Ellinor Hellberg, grundare och vd på marknadsföringsbyrån Honst, som höll en underhållande och tänkvärd föreläsning om skillnader mellan olika generationer. Ellinor gick igenom varje generation, från Baby Boomers till generation Z. En hel del roliga fördomar avhandlades, men slutsatsen gick ut på att vi kan lära av varandra och vi borde lära oss mer om andra generationer för att själva utvecklas.

Keynote speaker var Andreas Jonsson som är en mycket populär föreläsare inom social hållbarhet och attitydförändring. Andreas frågade sig vad framgång egentligen är och framhävde att det finns många sätt att se på framgång. För vissa är framgång att tjäna mycket pengar, för andra att jobba så lite som möjligt. Just detta gör att det är svårt att mäta framgång.

Sist ut av föreläsarna var Gabriella Fäldt, en ”kommuntant”, som hon själv uttryckte det. Gabriella har många strängar på sin lyra. Hon jobbar på Jönköpings kommun som produktionsledande copywriter, men hon driver också komediklubbar i Jönköping och brukar själv köra stand up. Hon pratade om att våga bjuda på sig själv, att inte ta sig själv på för stort allvar och att det finns stora vinster i att använda humor som ett kommunikativt verktyg.

Nöjd projektgrupp

Efter att ha planerat eventet sedan december kan tjejerna i projektgruppen nu andas ut. Trots att de hade hoppats på lite fler sålda biljetter är de på det stora hela nöjda med dagen.

– Det roligaste måste nästan ha varit själva dagen för eventet. Vi har arbetat med detta så länge, så när eventet väl hölls kunde vi pusta ut och bara glida med, det var en skön känsla. Vi var såklart tvungna att se till att allt flöt på, men att få se all planering komma till verklighet var extremt roligt, säger de.

2024-03-11