Anders Dybelius på JU LIVE.

Anders Dybelius berättade under JU LIVE om den svenske generallöjtnanten Georg Carl von Döbeln, som bar ett svart huvudband efter att ha fått pannbenet spräckt vid en skottskada. Han kom även att kallas för "Svarta bandet" bland sina soldater.

JU LIVE: ”Bara luta sig tillbaka och njuta”

Anders Dybelius, universitetslektor på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), var först ut i årets omgång av föreläsningsserien JU LIVE i Högskolebiblioteket som startade den 29 februari.

- Det här är väldigt trevliga sammanhang och jag är jättetacksam för att så många var här och lyssnade, säger Anders Dybelius.

JU LIVE i Högskolebiblioteket.

Det kom drygt 50 personer för att lyssna till Anders Dybelius i JMW-salen på Högskolebiblioteket vid Jönköping University.

Det kom drygt 50 personer till JMW-salen på Högskolebiblioteket för att ta del av Anders Dybelius föreläsning: ”Generallöjtnanten som räddade Sverige när ryssen kom”. Han berättade om när Ryssland 1808 utan förvarning anföll Sverige och hur generallöjtnant Georg Carl von Döbeln kom att spela en avgörande roll för att Sverige räddades som nation. Anders Dybelius tycker att JU LIVE är ett bra skyltfönster för JU och JU:s forskning.

- Även om de som kommer hit inte är presumtiva studenter så har de kanske barn eller barnbarn som de kan föra ordet vidare till om att JU verkar vara ett trevligt lärosäte. I sådana här sammanhang försöker jag hålla en mer personlig föreläsningsstil för att ge nerv åt berättelsen. Här ska åhörarna bara luta sig tillbaka och njuta, säger han.

Förlorade aldrig ett slag

Anders Dybelius valde temat för föreläsningen mot bakgrund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

- Det vi inte tänker på är att Putin har fört krig sedan han kom till makten 2000. Det är därmed viktigt att påminna om hur historien har sett ut i relation till vår granne i öster tidigare. Gotland var exempelvis ryskt 1808 en kort tid men det lyckades vi ta tillbaka, bland annat genom soldater från Jönköpings regemente säger Anders Dybelius.

Georg Carl von Döbeln har gått till historien som den militära ledaren som aldrig förlorade ett slag. Han beskrivs som en person som sparkade uppåt, men hade ett gott öga till sina soldater. Han var även högt aktad bland svenska soldater för att han alltid gick i första led.

- Han kallades ”Svarta bandet” för att han alltid bar ett svart huvudband efter att ha blivit skjuten i pannan så att skallbenet spräcktes. Flera soldater sa när de såg honom: ”Är svarta bandet med, då kommer vi att vinna", säger Anders Dybelius.

Hot och påtryckningar

Vilka likheter ser han då mellan Rysslands krig mot Sverige 1808 och deras nuvarade krig mot Ukraina?

- Det enkla svaret är ”anfall” utan förvarning. Inte kan detta hända tänkte nog många i Ukraina. Samma sak tänkte man i Sverige 1808. Jag tror inte att risken är överhängande för krig mot Sverige, men vi kan inte bortse från att vi utsätts för ryska hot och påtryckningar både genom IT-attacker och desinformationskampanjer.

Anders Dybelius ville under föreläsningen nå ut med den historiska berättelsen om den turbulenta politiska tiden, med statskupp och ny regeringsform 1809, mitt under brinnande krig och invasion av Sverige. Han hoppades även att åhörarna tog till sig berättelsen om den färgstarke generallöjtnanten Georg Carl von Döbeln. Det verkar ha fungerat alldeles utmärkt. Makarna Rolf Borén och Annika Karlborg var några av åhörarna som var nöjda med föreläsningen.

"Fantastiskt bra"

- Jag har aldrig varit intresserad av historia, men det här var fantastiskt bra. Han gav en målande och detaljrik berättelse om von Döbeln som var lätt att lyssna till, säger Annika Karlborg.

- Det man läste om i skolan var bara en massa årtal och kungar och det har man ju glömt för länge sedan. Det här däremot var en naturlig och levande berättelse, man riktigt såg den där von Döbeln framför sig, säger Rolf Borén.

De blev tipsade om föreläsningen av goda vänner och nämnde att det nog inte var sista gången de kom till JU LIVE.

Nästa föreläsare i JU LIVE är Yashar Mahmud, postdoktor på Hälsohögskolan vid JU, som den 21 mars kommer att prata om hur ett unikt småländskt projekt förbättrar omsorgen för äldre döva. Läs mer om den och de övriga föreläsningarna i JU LIVE och gör din anmälan här Öppnas i nytt fönster.

Åhörare under JU LIVE på Jönköping University.

Makarna Rolf Borén och Annika Karlborg tyckte att Anders Dybelis var en fantastisk berättare och att han åskådliggjorde Georg Carl von Döbeln på ett fenomenalt sätt.

JU LIVE.

Anders Dybelius valde temat för föreläsningen mot bakgrund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Åhörare under JU LIVE.

Muhamed Alfatlawy, Jönköping, beskrev Anders Dybelius föreläsning som lärorik och intressant.

2024-03-01