470 nya studenter på Jönköping University

Nya socionomstudenter på Hälsohögskolan.

Här är några av de nya socionomstudenterna på Hälsohögskolan. Bakre raden från vänster: Maja Stenberg, Halmstad, Smilla Wretman, Stockholm och Nora Börjesson, Vara. Främre raden från vänster: Elsa Wallenius, Töreboda, Nomi Brodd, Tidsholm och Tuva Palm, Eksjö.

Den 15 januari var det upprop och terminsstart för cirka 470 nya studenter på Jönköping University (JU).

- Jag jobbar på akuten på länssjukhuset Ryhov och träffar många studenter som pluggar här och de tycker väldigt bra om den här utbildningen, säger Lisa Börjesson Larsson, Habo, som ska läsa sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan.

Studenter, Tekniska Högskolan.

Clara Brünahl, Stockholm, och Wilma Norburg, Bankeryd, kommer att läsa teknisk bastermin på Tekniska Högskolan.

Det var förväntan och viss nervositet bland de nya studenterna på Jönköping University. Cirka 140 av dem ska läsa sjuksköterskeprogrammet och runt 55 socionomprogrammet på Hälsohögskolan vid JU. Ett 70-tal studenter har registrerat sig till den tekniska basterminen på Tekniska Högskolan (JTH) och det är omkring 170 nya internationella studenter på JU:s fyra fackhögskolor. 50 studenter har påbörjat utbildningen byggproduktionsledare, som ges av Yrkeshögskolan vid JTH. Hälften av dem läser i Jönköping och andra hälften i Malmö. Vidare är det cirka 30 nya studenter på utbildningen "Pathway semester English" på campus Gränna, där registreringen är öppen till 28 januari.

"Hör mest gott om Hälsohögskolan i Jönköping"

Lisa Börjesson Larsson tycker det känns bra att vara på plats på Hälsohögskolan.

- Jag ser fram emot att lära mig massor och träffa nya människor. I mitt jobb möter jag studenter även från andra hälsohögskolor, men jag hör mest gott om Hälsohögskolan i Jönköping.

Hon var nervös inför terminsstarten, men tycker att Tillan Strand, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet, gav henne lugnande besked under introdutionen.

- Jag har ganska höga krav på mig själv så det känns bra det hon sa om att man inte behöver jaga högsta betyg i varje kurs, utan att det räcker med att vara "good enough", säger Lisa Börjesson Larsson.

Tillan Strand skickade med studenterna att de har tre tuffa, men roliga och händelserika år framför sig och att det liksom för barnen i Kalle och chokladfabriken gäller att ha "eyes on the prize", det vill säga deras examen.

"Man får lite av allt här"

Nomi Brodd som bor i Tidaholm ska läsa socionomprogrammet på Hälsohögskolan.

- Jag har fyra kompisar som går här och en av dem läser socionomprogrammet, så jag har hört väldigt gott om Hälsohögskolan och den här utbildningen. Det ska både vara bra lärare och studentliv här och Jönköping är en jättefin stad, så man får lite av allt. Det ska bli kul att få börja plugga, jag är taggad, säger hon.

Hon var en av många som påverkades av snöovädret den 15 januari, genom att hennes tåg var försenat. De som har registretat sig till ett program och meddelade sen ankomst eller att de inte kunde närvara under uppropet behåller sin plats. De som missade uppropet och inte hörde av sig fick ett informationsmejl som de skulle besvara för att behålla sin plats.

"Bra förkunskaper och ett gott självförtroende"

Clara Brünahl, Stockholm, är intresserad av att läsa byggnadsutformning med arkitektur på JTH i höst och har nu påbörjat teknisk bastermin på skolan för att få en garantiplats till den utbildningen.

- Jag har alltid velat läsa något inom arkitektur eller samhällsplanering och Jönköping kändes mysigt att plugga i, så jag tänker att det blir bra här, säger Clara Brünahl.

Christer Magnusson, programansvarig för teknisk bastermin på JTH, nämner att hans studenter kommer att få en gedigen bas i naturvetenskapliga ämnen för att kunna påbörja höstens ingenjörsstudier med bra förkunskaper och ett gott självförtroende.

Våra utbildningar hittar du här Öppnas i nytt fönster.

Student på Hälsohögskolan.

Lisa Börjesson Larsson som jobbar som undersköterska på länssjukhuset Ryhov tycker det känns naturligt att läsa till sjuksöterska på Hälsohögskolan vid JU.

Studenter på Tekniska Högskolan.

Ingrid Wadskog, vd för Tekniska Högskolan, hälsade de nya studenterna som ska läsa teknisk bastermin välkomna till JTH och sa att det är en väldigt bra ingång till skolans ingenjörsprogram. Till vänster i bild står programansvarige Christer Magnusson.

Tillan Strand, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet.

Tillan Strand, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan.

2024-01-16