All the single ladies…

2017-02-13

”All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies. Now put your hands up.”


alt

Detta är den välkända inledningen på Beyonces Single Ladies och aldrig känns den väl mer aktuell än när det åter är dags för Alla Hjärtans Dag. Detta är nämligen en ”högtid” som exkluderar en stor del av befolkningen – de som vi i statistiken kategoriserar som ogifta och som aldrig varit gifta. Nu förstår jag självklart att man inte behöver vara gift utan att man mycket väl kan vara sambo eller leva i partnerskap av något slag, men jag tänkte ändå göra en djupdykning ner i SCBs statistik (ålder 20-64 år) för att se var dessa ogifta personer skulle ha störst sannolikhet att träffa någon att gifta sig med tills nästa år.

Låt oss börja med att titta på hur det är ställt med ogifta män. Faktum är att det finns ett överskott av ogifta män i samtliga svenska kommuner, vilket gör situationen för ”single ladies” relativt godartad. Kartan nedan visar hur omfattande detta överskott är:

Överskott singelmän
Störst överskott av ogifta män hittar vi i storstadsregionerna. I Stockholm finns det 16 841 fler ogifta män än vad det finns ogifta kvinnor. I Göteborg är motsvarande siffra 13 637 och i Malmö 6 701. Linköping och Västerås har ett överskott av ogifta män på 5 854 resp. 4 240. Södertälje, Norrköping, Jänköping, Luleå, Umeå, Karlskrona, Uppsala och Eskilstuna har samtliga ett överskott på ogifta män om fler än 3 000 stycken.

Men självfallet är dessa siffror delvis drivna av kommunernas befolkningsstorlek. Låt oss därför istället titta på hur stor andel av alla män i åldern 20 till 64 år som är ogifta i svenska kommuner:

Andel singelmän 20 till 64 år

Allra högst andel singelmän hittar vi i Älvdalen där hela 65,7% av alla män i åldern 20-64 år är ogifta. Härjedalen kommer på andra plats. Där är 64,5% ogifta följt av Gällivare där 64,4% inte är gifta. Östersund, Torsby, Malung, Dals-Ed, Umeå, Vilhelmina, Vansbro, Ragunda, Jokkmokk, Åre, Berg och Munkfors har i samtliga fall minst 6 av 10 män som är ogifta (eller fler).

Platserna att undvika som ”single lady” är Lomma, Vellinge, Staffanstorp, Habo och Danderyd där färre än 40% av männen i åldern 20-64 år är ogifta.

Men med ett överskott av ogifta män i samtliga svenska kommuner så finns det finns ju uppenbarligen ännu fler ”single men” än ”single ladies” därute. Låt oss därför också titta på läget för dem. Var hittar man högst andel ogifta kvinnor i samma ålderskategori? Svaret ser vi i kartan nedan (och ja, jag vet att mitt val av färger inte är helt könsneutralt men jag kunde inte låta bli):

Andel singelkvinnor 20 till 64 år

Högst andel singelkvinnor hittar vi i Östersund där hela 56,5% är ogifta. Umeå ligger på andra plats med 55,0%. I Älvdalen är 54,2% av kvinnorna ogifta följt av Härjedalen med 53,9%. Även i Gällivare, Torsby, Åre, Solna, Malung, Stockholm, Karlstad, Munkfors, Mora, Uppsala, Berg och Lund är fler än hälften av alla kvinnor i åldern 20 till 64 år ogifta. Här ser vi alltså ett liknande mönster från tidigare med många kommuner i norra delarna av landet, men också förekomsten av en rad större kommuner. Ekonomen Lena Edlund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.har ett intressant arbete som diskuterar detta mönster bland annat som en effekt av starkare äktenskapsmarknader på dessa platser.

Platserna där ”single men” troligen har sämre chanser är Lomma, Öckerö, Vellinge, Ydre, Gnosjö och Burlöv, vilket är de kommuner där lägst andel av kvinnorna i åldern 20 till 64 år är ogifta.

Sammantaget kan vi alltså säga att läget tycks vara mer förmånligt för ”single ladies” än ”single men” i samtliga svenska kommuner då det som sagt finns fler ogifta män än kvinnor – oavsett var vi bor någonstans i landet. Men ser vi till andelen ogifta kvinnor och män så finns det alltså all anledning att rikta in sig på vissa platser i landet för att öka sina chanser och för att hjälpa till lite på traven publicerar vi här hela listan för samtliga kommuner i Sverige:

Singelmarknad tabell

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.