Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.
Ska urbaniseringen avgöra valet i höst?
Jag har i en rad studier tillsammans med Richard Florida sett hur platser med högre befolkningsdensitet i högre grad röstat demokratiskt i de senaste valen, medan platser med lägre befolkningsdensitet i högre grad röstat republikanskt. Befolkningsdensitet är ett bra mått på hur urban en region är, då människor bor mer tätt i städer (och när människor bor relativt tätt så ökar marknadspotentialen och fler näringar kan få fäste och skapa stadsmiljöer).
Så efter EU-valet nu i maj så bestämde jag mig för att titta närmare på om liknande samband kunde finnas i Sverige och befolkningsdensitet signifikant kunde hänga samman med hur vi röstade i detta EU-val. Scatterplots:en nedan visar vilket tydligt samband som faktiskt finns:
Däremot har Kristdemokraterna, Vänsterpartiet eller Feministiskt Initiativ varken mer eller mindre stöd i städer (eller i rurala regioner).
Tudelningen av Sverige har fått följder både ekonomiskt och socialt. Nu finns det god anledning att det även leder till en politisk tudelning. Kanske den som avgör valet i september?
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.