Samarbetsprojekt för återuppbyggnad av Ukraina
Tekniska Högskolan (JTH) och Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU) bidrar med kompetens och studenter i ett digitaliseringsprojekt om att återuppbygga Ukraina efter Rysslands anfallskrig. Samarbetet är mellan Jönköpings kommun och Berdychiv kommun, som ligger i nordvästra Ukraina.
Det handlar om att ta fram digitala kartor som Berdychiv kommun kan använda för att återställa infrastruktur, bostadsområden, andra byggnationer och mer som har förstörts eller skadats i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det är ett Sida-stött ICLD-projekt (Internationellt centrum för lokal demokrati) om demokratifrågor och mänskliga rättigheter, som görs mellan flera kommuner i Sverige och Ukraina. Projektet mellan Jönköping och Berdychiv kommuner är i inledningsfasen och löper över två år.
Berdychivs borgmästare besökte JU
Berdychivs borgmästare Serhiii Oriluk med flera politiker och kommuntjänstemän var i Jönköping 6-9 oktober och passade då på att besöka JTH och JIBS.
- De vill ha hjälp med att digitalisera sina kartor och vi kan få hjälp av dem med krisberedskap och hur vi skyddar vår öppna data. De är i den situationen som vi fruktar och det känns angeläget att vi kan stötta dem i demokratifrågor. För förlorar de sin demokrati så förlorar de hela kriget, säger Ann-Marie Dahl, tekniklektor i samhällsplanering på JTH.
Hon är politiker i Jönköpings kommun och sitter i styrgruppen för samarbetet med Berdychiv. Det var hon som involverade JU och två masterstudenter från JTH i satsningen. De internationella studenterna Suryasri Mulangil Sukumaran och Niranjana Jagadeesh, som läser programmet Sustainable Building Information Management på JTH, jobbade med att ta fram digitala kartor av Berdychiv under sin praktik på Jönköpings kommun.
- Det var spännande och intressant eftersom projektet involverar samhället och folket i Ukraina. Vi är stolta över vår insats och det känns bra att kunna hjälpa till på det här sättet, säger Niranjana Jagadeesh.
Blev inbjudna till Ukraina
De höll en presentation för de ukrainska gästerna under deras besök på JTH och blev i amband med det inbjudna till Berdychiv.
- De gillade det vi visade och förstod vad vi menade. Vi har även tagit fram en manual till vårt arbete, som är lätt att följa även om man inte kan engelska, säger Suryasri Mulangil Sukumaran.
De hade gärna jobbat vidare med kartprojektet som sitt examensarbete i vår och skulle inte ha något emot att resa till Berdychiv.
- De sa att vi borde komma och se deras botaniska trädgård och det vore roligt att få uppleva Berdychiv på riktigt. Vad vi har hört ska inte det området vara särskilt drabbat av kriget, så vi är inte speciellt oroliga för det, säger Niranjana Jagadeesh.
”Det underlättar enormt”
Timur Uman, professor i företagsekonomi på JIBS, föreläste om svensk kommunstyrning för Berdychiv-delegationen under deras besök på JIBS.
- Jag med flera kollegor på JIBS har forskat om styrning av kommunala verksamheter samt entreprenörskap och innovation i kommunal sektor. Vi ville ge en bild av hur kommunal styrning fungerar i Sverige, som de sedan kan applicera på sin kommun. Vi är även flera på JIBS som pratar ryska, men utan vara ryska medborgare. Själv kommer jag från Lettland och det underlättar enormt att kunna ryska eftersom personerna från Berdychiv som vi har att göra med i det här projektet inte pratar engelska, säger Timur Uman.
Han medverkar redan i ett liknande projekt med Jönköpings kommun, om att demokratisera och modernisera den offentliga sektorn i Konotop kommun i nordöstra Ukraina. Han ser stor utvecklingspotential även i samarbetet med Berdychiv kommun.
- Det är positivt att det är högt uppsatta politiker och tjänstemän som kommer hit eftersom det är de som fattar besluten och kan göra skillnad i deras kommun. Vi lär oss från dem också, om krishantering och krigsberedskap, säger Timur Uman.
Ser det som sin plikt
Han berättar att han som lettländare som har kunnat studera och även fått jobb i Sverige mer eller mindre ser det som sin plikt att hjälpa Ukraina.
- Det som har hänt i Ukraina hade lika gärna kunnat drabba Lettland skulle jag påstå och om Ukraina faller, vem vet du vad som händer med de baltiska staterna? Jag gör det här både för Lettland och Sverige för såväl de baltiska staterna som Norden har ett stort gemensamt intresse i att Ukraina inte förlorar det här kriget.
- Tekniklektor Samhällsplanering
- Tekniska Högskolan
- ann-marie.dahl@ju.se
- +46 36-10 1922
- Professor företagsekonomi
- Jönköping International Business School
- timur.uman@ju.se
- +46 36-10 1457