JU LIVE - så skyddar du dig på nätet
Kopiera data, skriv ned dina lösenord och var skeptisk. Det var några tips som Joakim Kävrestad, universitetslektor i datavetenskap på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) delade med sig av under sin JU LIVE-föreläsning i Högskolebiblioteket den 24 april om hur man skyddar sig på nätet.
De cirka 30 åhörare fick höra varför Joakim Kävrestad tycker det är en dålig idé både att ha långa lösenord och att byta ut dem med jämna mellanrum.
- En normalfungerande människa kan komma ihåg lösenord på 6-9 tecken, så det är bara dumt att gå emot det. Lika korkat är det att hålla på och byta lösenord. Om era vänner tycker det, så säg upp bekantskapen med dem, säger Joakim Kävrestad med glimten i ögat.
Ville slå hål på myt
Han förordar enkla lösenord, som består av fyra orelaterade ord i stil med: träd, tak, blå trappa. Det är även bra om lösenorden innehåller något som bara du vet om, men undvik personnummer. Joakim Kävrestad ville också slå hål på myten om att det skulle vara dåligt att skriva ned sina lösenord på en lapp som man förvarar hemma, eftersom den där ligger i tryggt förvar utom räckhåll för hackare.
- Och jag lovar, ingen kommer att bryta sig in i din bostad för att ta din lösenordslapp, säger Joakim Kävrestad.
Han har tidigare jobbat som forensiker inom polisen och understryker att det enda målet för organiserad brottslighet är pengar. Därför finns de på nätet och de ger sig på privatpersoner i stor utsträckning.
"De kan sno din identitet och kapa dina konton"
- Om de inte lurar dig på pengar direkt har du en identitet som de kan sno för att kapa dina konton och ta lån i ditt namn, säger Joakim Kävrestad.
Eftersom cyberhot alltid kommer att finnas rekommenderade han åhörarna att kopiera bilder, filmer och annan data på en extern hårddisk eller genom molnlagring. Han är inte rädd för att någon ska hacka hans moln eftersom han inte har någon känslig information sparad där, utan mest gamla skoluppgifter.
En fråga som kom upp under föreläsningen var hur man ska tänka om att posta bilder på sina barn eller barnbarn på sociala medier. Joakim Kävrestad tycker man ska vara återhållsam med det, av flera skäl.
Kan röja personer med skyddade identiteter
- Att lägga upp bilder då och då som när ens barn fyller år eller liknande är väl inte hela världen, men jag tycker inte att man ska göra det regelbundet. Barnen har oftast inte fått välja själva om de vill medverka där och kan må dåligt av det längre fram. Dessutom, om man tar bilder på sina barn eller barnbarn i offentliga miljöer som man sedan publicerar någonstans kan man råka röja personer med skyddade identiteter.
Joakim Kävrestad tyckte det var kul att träffa en publik på JU LIVE som han inte är van vid och att det blev lite friare samtal än med forskare och studenter.
- Det är viktigt med den här typen av öppna föreläsningar eftersom vi når ut med våra forskningsresultat till allmänheten, vilket skapar nytta i samhället. Jag fick känslan av att många var intresserade och faktiskt tog med sig något av det jag sa, säger han.
"Mitt sätt att bidra med fokus och energi"
Det var en underhållande föreläsning och det var flera gånger spridda skratt bland åhörarna i JMW-salen på Högskolebiblioteket.
- Det är mitt sätt att försöka hjälpa deltagarna att hålla fokus och energi.
Gerd Gunnarsson, en av åhörarna, tyckte det var ett viktigt ämne som lyftes och att det var bra att allmänheten bjöds in för att ta del av det.
- Det var en bra och intressant föreläsning med lättsam ton, säger hon.
Nästa och säsongens sista JU LIVE äger rum på Högskolebiblioteket den 23 maj. Då kommer Johannes Hagen, docent i nationalekonomi på Jönköping International Business School (JIBS) att föreläsa om hur man navigerar i pensionssystemet.
Läs mer och anmäl dig till JU LIVE-föreläsningen den 23 maj här Öppnas i nytt fönster.
- Universitetslektor Datavetenskap
- Tekniska Högskolan
- joakim.kavrestad@ju.se
- +46 36-10 1305