Karl Hammar prisades på SPARK-konferensen

SPARK Award delas ut under SPARK-konferensen.

Karl Hammar (trea från vänster) tilldelas SPARK Award för sitt forskningsprojekt "Building Knowledge" under SPARK-konferensen. De övriga på bilden är Salem Seifeddine, Linda Bergqvist, Per Brantsing Karlsson, Erik Wallin och Jonas Gallneby.

Karl Hammar, universitetslektor på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), tilldelades SPARK Award för sitt forskningsprojekt "Building Knowledge" under SPARK-konferensen på Jönköping University den 21 april.

- Jätteroligt och en stor ära, säger han.

Deltagare på SPARK-konferensen.

SPARK-konferensen ägde rum på Högskolan för lärande och kommunikation på Jönköping University. Från vänster: Catarina Kristensson, enhetschef på länsstyrelsen i Jönköping, Max Sundvall, affärsrådgivare och ansvarig för hållbarhetsfrågor på Almi och Joel Runesson, projektledare för Energikontor Norra Småland.

Forskningen inom "Building Knowledge" har skett i samarbete med bolagen Idun Real Estate Solutions, Akademiska Hus, Vasakronan och Willhem. Per Brantsing Karlsson, IT-chef på Akademiska Hus och Erik Wallin, vd för Idun Real Estate Solutions, var med på SPARK-konferensen och tog emot SPARK Award-utmärkelsen tillsammans med Karl Hammar.

- Det är en bekräftelse på vårt arbete och jag tror att effekten av det vi har gjort kommer att märkas inom bostadsbranschen de kommande åren, säger Erik Wallin.

- Det var lite oväntat att vi skulle få priset, men tar man ett steg tillbaka och ser vad vi har åstadkommit i projektet så är jag mycket nöjd med vår prestation, säger Karl Hammar.

I motiveringen till priset står det bland annat att "Building Knowledge" har kännetecknats av professionalism och utvecklat en ny världsstandard.

"Bygga korta broar"

Det kom omkring 120 deltagare till SPARK-konferensen, som hade temat ”Hållbar industriell utveckling – klimatomställning”. Salem Seifeddine, programchef för SPARK, tydliggjorde att konferensen handlade om att bygga broar mellan akademin och näringslivet, korta broar för ett nära och effektivt samarbete.

- Vi är duktiga på hållbarhet, men takten har börjat sakta ned. Vi behöver accelerera för att tillsammans göra teknologiska framsteg och nå längre i vår klimatomställning. Vi bygger vår forskning kring industrins utmaningar och vi delar samma målbild. Det är det som gör oss unika, säger Salem Seifeddine.

"Det här är bara början"

Samverkanschef Linda Bergqvist har fått många positiva kommentarer om konferensen och speciellt om key note-föredragen, workshoparna och moderatorn Jonas Gallneby.

- Det var en positiv stämning och mycket energi i luften under dagen. Vi vill framåt tillsammans och det här är bara början, säger Linda Bergqvist.

Anna Falk, försäljningsansvarig på Falks Metall i Gnosjö, var en av fyra key note-talare under konferensen. Hon klargjorde att de som ett litet företag är helt beroende av samarbeten med lärosäten som Jönköping University när det gäller hållbarhet. Därför har de tagit hjälp av en student från Tekniska Högskolan vid JU för att redovisa sitt klimatavtryck. Hon har även rådgett dem om deras hållbarhetsplan, tillsammans med bland annat en student från Jönköping International Business School (JIBS).

- De betonar att vår hållbarhetsplan måste betyda något konkret för oss, som att vi ska jobba med våra solpaneler, byta från gas till fjärrvärme eller att våra anställda ska börja cykla mer till jobbet, säger Anna Falk.

"Vi ska inte ge upp för att det är svårt"

Jessica Elfsberg, Expert engineer på Scania, ville under sitt key note-föredrag förmedla hopp om att ett hållbart samhälle är möjligt.

- Vi ska inte ge upp för att det är svårt och vi ska komma ihåg att klimatförändringarna inte hotar planeten, eller liv på planeten, utan enbart mänsklighetens sätt att leva. Genom att utbyta erfarenheter och visioner på det här sättet kan goda exempel komma fler till nytta. Men det viktigt att vi inte försämrar ett hållbarhetsområde när vi försöker förbättra ett annat, säger hon.

Catarina Kristensson, enhetschef på länsstyrelsen i Jönköping tyckte det var spännande att ta del av ny forskning och information inom klimat- och energiområdet.

- Vi har många samarbeten om hållbarhet inom länet, men det finns förbättringsmöjligheter. Vi behöver öka takten och fler behöver göra mer, säger hon.

Livesändning under SPARK-konferensen.

Moderator Jonas Gallneby intervjuar Jonas Willaredt, hållbarhetsdirektör på Husqvarna, och Kerstin Johansen, professor på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

SPARK-konferensen.

Cirka 120 personer från näringslivet, akademin, myndigheter och andra organisationer deltog i SPARK-konferensen.

Jonas Gallneby i mitten och key note-talarna under SPARK-konferensen.

Key note-talarna under SPARK-konferensen bestod av Björn Rudin, digitaliseringsrådgivare, Combitech, Jonas Willaredt, hållbarhetsdirektör, Husqvarna, Anna Falk, försäljningsansvarig, Falks Metall och Jessica Elfsberg, Expert engineer, Scania. I mitten står Jonas Gallneby, moderator.

Workshop under SPARK-konferensen.

"AI för hållbarhet och hållbar AI" var en av tre workshopar under SPARK-konferensen.

SPARK Award, juryns motivering till "Building Knowledge"

”Ett projekt som genomgående kännetecknats av professionalism och tydlighet från projektledningen. Det är så här forskning och samarbete med industrin skapar tillämpbar nytta. För deltagande företag har projektet inte bara överträffat förväntningarna, det har också utvecklat en ny världsstandard! Vinnare av SPARK Award 2022 med ett samarbetsbetyg från externa partners på 10, på en skala 0-10, fenomenalt!”.

Läs mer om Karl Hammar och Building Knowledge här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2022-04-22